Похвално слово за Пресвета Богородица, произнесено през  Богородичния пост от

...
Похвално слово за Пресвета Богородица, произнесено през  Богородичния пост от
Коментари Харесай

Болни, скръбни, грешни, не се грижете; вие имате Майка, Майката Божия ╫ Похвално слово за Пресвета БОГОРОДИЦА

Похвално слово за Пресвета Богородица, произнесено през  Богородичния пост от светител Илия Минятис (1669 ~ 1714)

 (Рождество Пресвятой Богородицы - Новгород. Середина XIVв. Третьяковская галерея, Москва)

КАКВО БЛАГОГОВЕНИЕ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ НИЕ, ХРИСТИЯНИТЕ, КЪМ ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Такава берекет дава, толкоз помощ принася Пресвета Дева Мария на нас, християните; ние, християните, каква чест, какво страхопочитание би трябвало да имаме към Пресвета Мария? Тя е и Божия Майка, и Майка на християните; като наша Майка ние би трябвало да я почитаме и да я почитаме, тъй като това е обвързване, естествено доказано от Божествения закон; и отново като Майка Божия би трябвало още повече да я почитаме и да я почитаме ние, хората; тъй като като Майка Божия я почитат и почитат самите Райски светии, самите Ангели небесни; затова достойнството и уважението към Пресветата Дева и като наша Майка би трябвало да са огромни, и като към Божия Майка би трябвало да са несравними. Който не уважава и не почита своята майка, той не е заслужен да се назовава човек; който не уважава и не почита Майката Божия, той не е заслужен да се назовава християнин. Кой може да се похвали, че е правилен раб на Бога, в случай че той не е правилен раб и на Мария? Или, че той е благочестив към Сина, без да е благочестив и към Майката? Ах! И в случай че аз за зла чест изгубя всяко друго страхопочитание, няма да изгубя в никакъв случай благоговението си към Дева Мария: във всяко зло или телесно, или душевно, където и да съм, ще се притека към нея с убеденост, че ще получа излекуване на заболяванията си, успокоение в скърбите си, амнистия за греховете си. И вътре в самия Ад аз се надявам за избавление от Небесната Царица; не се опасявам да не би да се изгубя, когато съм непокътнат в нейните обятия; единствено когато изгубя благоговението си към Дева Мария, тогава съм една изгубена душа.

БЛАГОГОВЕНИЕТО съдебна експертиза КРЕПИ НА МОЛИТВАТА И ПОСТА

На какво стои благоговението към Девата? На молитвата и поста: молитвата, което е молението; и постът, което е въздържанието; две средства, които е определила Църквата, с цел да почитаме, и най-много в тези дни Божията Майка. Каква би трябвало да бъде нашата молитва в молението ни? Не с безчиние, не със разстройване, не със безчувственост, само че със боязън Божий, със съкрушено сърце, с умилителни сълзи. Какъв би трябвало да бъде постът ни във въздържанието? Не единствено пост от ястия, само че и пост от грехове; освен самоограничение от месо, само че и самоограничение от скотски пристрастености. Пресветата Дева дружно с поста желае от нас чисто сърце; дружно с молитвата – сърце съкрушено и какво по-малко може да изиска от християните Майката Божия, и Майка на християните? Ах! Ако можехме да проумеем каква берекет и каква помощ имаме от такава свята Майка.

Сирачета, които сте изгубили родителите си; странници, които сте изгубили благополучието си; заболели, скръбни, неверни, не се грижете; вие имате Майка, Майката Божия; Майка, която ви упътва в странстванията ви, която ви храни в сиромашеството ви, която ви лекува в заболяванията ви и ви дава успокоение в скърбите, избавление в робството, прощение в греховете; не се грижете; вие имате Майка, Майката Божия. Моряци, които плавате по морето, призовавайте Девата, с цел да имате пристанище в бурята. Търговци, които пътуват по суша, призовавайте Девата, с цел да имате помощница в бедите; земеделци, които обработвате земята, призовавайте Девата, с цел да имате благословение от изобилие в трудовете си. Млади, които се учите в учебните заведения, призовавайте Девата, с цел да имате светлина от знание в учението си. Свещеници и миряни, мъже и дами, призовавайте Девата във всичките си потребности – душевни и телесни, с цел да имате настойничка в тукашния живот, предстоятелка в смъртния час, ходатайка в деня на съда.

ИМЕТО ИИСУСОВО И ИМЕТО МАРИИНО НЕКА СА НАПИСАНИ В СЪРЦАТА НИ.

Християни, дребни и огромни, които служите и се покланяте на името Христово, почитайте и уважавайте и името на Дева Мария, Майката Иисусова, и наша Майка. Иисус и Мария дано са написани вътре в сърцата ви. Иисус и Мария дано не изчезнат от устата ви; Иисус и Мария дано са началото и краят на молитвите ви. Името Иисусово и Мариино дано са първите ви думи сутринта и последните вечерта; с тях затваряйте очите си за сън; с тях влизайте и излизайте от Църква; с тях започвайте и свършвайте всяка работа, с цел да се сподобите в часа, когато ще се разделите с душата, да имате от едната си страна Иисуса, от другата Мария; и дружно с Иисуса и Мария да се прославите в Царството Небесно. Амин.

Светител Илия Минятис (1669 ~ 1714 г.) 

Из " Похвално слово за Пресвета Богородица " - светител Илия Минятис, изд. Славянобългарски манастир " Св. Вмчк Георги Зограф " - Света Гора, 2013 г. 
* Рождество Богородично, заглавна икона - Пьетро Каваллини. Рождество Богородицы. Базилика св. Марии, Рим. 1296-1300

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР